Skollunch

Maria Elementarskolas elever äter lunch som tillagas i skolans eget kök. Lunchen serveras direkt på borden, det vill säga inte genom traditionell skolbespisning. Varje dag erbjuds dagens rätt och ett vegetariskt alternativ. Det finns alltid ett stort salladsbord. Menyn planeras av köksmästaren Peter och hans team. På matråden lämnar klasserna in önskelistor på maträtter som de skulle vilja ha till lunch. På matråden, som hålls en gång på termin med representanter från varje klass, diskuteras också vad som kan utvecklas och förbättras i skolans kök och matsal.

På Maria Elementarskola äter elever och lärare lunch tillsammans. Pedagogisk lunch bidrar till att utveckla elevernas bordsvanor och sociala färdighet kring matbordet.

Praktfull matsal

Skolans matsal ligger på Högbergsgatan 52. Matsalen har en gång varit Södertörns domsagas tingshus, som senare bytte namn till Nacka Tingsrätt. Arkitekten är Karl Karlström (1904-1969) som ritat många kommunala byggnader runt om i landet. Tingshuset byggdes i början av 1940-talet och användes som tingsrätt fram till 1993 när verksamheten flyttades. Då fick Maria Elementarskola möjlighet att hyra lokalerna.

Huset är K-märkt och exteriören är helt oförändrad. Tingssalen är också K-märkt och i originalskick, förutom podiet där det tidigare fanns en kringgärdad plats för domstolsförhandlingar. Salens väggar är klädda med rött tegel och ljuset kommer in genom en taklanternin i färgat glas. Golvets parkett är också original. Bakom podiet finns en väggmålning kvar från tingshustiden. Målningen är skapad av Einar Forseth (1892-1988). Ett annat av hans verk är mosaiken i Gyllene salen i Stockholms Stadshus.

Skolans kök ligger i vad som tidigare var sidorum för domstolens medarbetare.  Den nedre matsalen var tingssalens förråd som huserade gamla akter. När Maria Elementarskola fick hyra lokalen lät rektor Märta Franson göra om utrymmet till en nedre matsal, som skulle vara lika fin att äta i som den övre. Dessutom byggdes de två våningsplanen över tingssalen om till ändamålsenliga lokaler för fritidsverksamhet och klassrum för lågstadiet.