Expedition: 08-120 216 20 Antagning: 08-120 216 23 exp@meskola.se

Upprop

Varje skolår inleds med ett upprop. Detta upprop äger rum i Maria Magdalena kyrka i Stockholm.

 

Idrottsdag – friidrott

I början av höstterminen har årskurserna 4-9 en idrottsdag. Den hålls på Enskede IP.

Man utövar olika friidrottsgrenar som t.ex. löpning, längdhopp, höjdhopp m.m.

Eleverna har med sig matsäck, så att de vid lunchtid kan äta. Själva idrottsdagen hålles från morgonen till tidig eftermiddag.

Fotbollen är en stor favoritgren bland många under idrottsdagen, medan andra tycker att kulstötningen är det roligaste.

 

Idrottsdag – orientering

En gång om året har högstadiet orientering på Hellasgården, en heldag där man får känna på hur det är att orientera i skogen.

Efter en ansträngande dag kan man slappna av vid elden och grilla lite korv.

FN-dagen

På morgonen samlas samtliga klasser på Södra Latins skolgård.

Därefter går vi gemensamt mot festsalen på Maria Elementarskola. Väl inne i festsalen sjungs sånger av lågstadiet och skolans frivilligkör.

Rektorn talar några väl valda ord till oss elever och lärare. Senare på dagen återgår allt till det normala.

FN-dagen håller vi till minne av alla människor som har det svårt i världen, så att vi ska uppskatta det vi har och även skänka en slant till de mindre lyckligt lottade.

Luciafirande

Luciatåget firas alltid på morgonen den 13 december. Lucian är alltid en flicka från klass 9, som har röstats fram av högstadiets elever. Luciatåget äger rum i Maria Magdalena kyrka, som ligger ca 200 m från skolan.

Lucian har en krona med riktiga ljus, medan tärnorna har lingonkrans i håret. Pojkarna har ett vitt linne och ljus i handen. Det är frivilligkören som sjunger och alla elevernas anhöriga är inbjudna. Frivilligkören brukar göra extra luciatåg bl.a. på pensionärshem. Efter firandet i kyrkan går samtliga klasser upp till skolan, där det bjuds på lussebullar och saft.

Lilla Julspelet

Lilla Julspelet presenteras av årskurs 1 – 2 inför resten av skolans klasser och barnens föräldrar.

När man går i årskurs 2 är man jultomte. Treorna innehar lite större roller. De är exempelvis renar och Snövit.

Barnen sjunger många fina julsånger, som de har lärt sig på musiktimmarna av skolans duktiga musiklärare.

För att vara så små är barnen mycket duktiga. Det ser ut som om barnen har mycket roligt på scenen, så att man själv skulle vilja upp på scenen och deltaga.

Julspelet

När julen nalkas, framförs varje år Viola Langbys julspel i Maria Magdalena kyrka av elever ur årskurs 3-9. Julspelet börjar med ett ljuståg med mer än 200 elever.

Därefter sjungs julsånger och eleverna ur årskurs 9 spelar rollerna som Maria, Josef, de vise männen, ärkeängeln Gabriel, storänglarna och herdarna.

Konserten är öppen för allmänheten och vi brukar ofta få stor publik.

Niornas jullunch

Niornas jullunchVarje år har avgångsklassen en jullunch tillsammans med lärarna. Lunchen är ett trevligt sätt att umgås och avsluta den gångna terminen.

Öppet hus

I samarbete med skolans föräldraförening har Maria Elementarskola varje år Öppet hus för elevernas familjer och vänner. Klasserna smyckar sina klassrum med exempelvis teckningar som de har gjort på bildlektionerna. Kaffe och kakor finns att köpa, som eleverna själva har bakat.

En konsert i matsalen, där elever och lärare medverkar, avslutar dagen.

Stora Festen

En konsert i matsalen, där elever och lärare medverkar, avslutar dagen.

Stora festenVarje år har klass 9 en fest, som årskurserna 5-8 är välkomna till. Inträdet varierar mellan 40-60 kronor. I priset ingår oftast saft och bulle. På festen bjuds det på mycket dans och glädje.

Klass nio anordnar festen för insamling av pengar till avslutningsmiddagen.

I festen ingår till exempel: talangjakter, danstävlingar, bästa utklädnader m.m. Varje år är det ett nytt tema för festen till exempel, 70-tal.

Mycket nöje!

 

 

Skolans Dag

Skolans Dag är ett fint komplement till undervisningen och den dagliga skolrutinen. Den ger oss möjlighet att känna samhörighet över åldersgränserna och starkt uppleva vår speciella ”Smöris”-anda.

De senaste åren har skolan bland annat besökt Eskilstuna Zoo, Skansen och Drottningholm. Skolans dag brukar äga rum i slutet av vårterminen.

Våravslutningen

Precis som på andra skolor är våravslutningen något roligt och speciellt för de flesta eleverna på skolan.

Under vårterminen tränar alla klasser på musiklektionerna till avslutningen. Alla sjunger en låt eller fler, antingen ensamma eller tillsammans med en annan klass.

Förutom sång visas även arbeten från sy- och träslöjden och en del individuella uppvisningar av elever med extra speciell begåvning finns också med. Det kan vara allt från instrumentalmusik till sång och dans. En favorit på programmet är oftast dansuppvisningen av nians flickor. De har valt egen musik och egna danssteg, oftast blandat med lite humor.

I slutet är det betygsutdelning till niorna. De sjunger en avskedssång (som oftast får många att fälla en tår).

Efter det följer premieutdelning till elever med någon konstnärlig talang, något specialintresse eller med allmän studiebegåvning.

Kvällen avslutas med middag, kramar och pussar, och har du tur, kan du kanske få en och annan ros!